Wie zijn droom niet kan tekenen, kan hem ook niet realiseren

Ondernemers voor ondernemers aan de slag met hun dromen

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Ondernemers voor Ondernemers netwerk van Oxfam Novib kwamen 100 ondernemers bij elkaar en gingen met elkaar in gesprek over het maken van een meer leefbare wereld in 2030.

 

Zakelijke logica

Bij de plenaire sessie kwam de urgentie ter sprake van de bijdrage vanuit het bedrijfsleven. De zakenwereld en de industrie zijn eigenlijk de grootste schuldigen geweest aan de mishandeling van de aarde. En dezelfde zakenwereld en industrie kan nu het snelste progressie maken naar een duurzame aarde. Duurzaam ondernemen is geen vage droom meer, maar heeft het punt van zakelijke logica bereikt.

Alle managers en ondernemers stemde in met de visie dat je als bedrijf een verantwoordelijkheid hebt om iets bij te dragen in plaats van te nemen. Het inspirerende voorbeeld van Ray Anderson, die in 5 jaar van gigantische vervuiler naar groenste CEO gaf bij iedereen het gevoel om groot te dromen.

Workshop Dromen

Maar hoe zet je die grote droom nu scherp op papier? En hoe kun je er voor zorgen dat je die droom ook echt realiseert? En dat je daarbij niet alleen met kansen en bedreigingen op zakelijk vlak rekening houdt, maar ook je privé situatie goed integreert? Dat mochten Willem en ik in 2 delen middels een workshop uitleggen aan alle aanwezigen. De uitdaging: de aanwezigen hun droom uit laten tekenen op een A3. Inclusief de weg er naartoe.

We behandelde bij de workshop onder andere wat het uittekenen van dromen betekent voor ondernemers in ontwikkelingslanden. En hoe in landen als Uganda levens kunnen veranderen door gezinnen met elkaar over hun rol en de toekomst na te laten denken.
In ontwikkelingslanden heeft dit al meer dan 60.000 ondernemers geholpen. Onze Nederlandse variant op de methode, die we samen met Oxfam Novib ontwikkelt hebben, inmiddels ook zo’n 800 Nederlandse ondernemers.

Maar wat gebeurd er dan als je met Nederlandse ondernemers met hun droom aan de slag gaat? Dat is behoorlijk divers.

  • Waar de ene persoon in zijn droom acht grote fabrieken tekende stond bij de ander een piano centraal in zijn droom.
  • Waar de een zijn privéleven een grote rol liet spelen in zijn zakelijke doelen, liet de ander dit volledig gescheiden.
  • En waar de een op verschillende plekken grote zakken geld had getekend, was dat voor de ander volledig onbelangrijk.

Mooie voorbeelden

Overeenkomsten waren er echter ook volop te zien. Zo wist het merendeel zaken buiten de normale gang van zaken te integreren om zijn/haar droom te versnellen. En was de grootste overeenkomst tijdens de sessie misschien nog wel dat iedereen er zo bevlogen over kon vertellen.

Het mooiste voorbeeld van de dag zag ik bij iemand die een perfect uitgebalanceerde droom had getekend. Een kwart van zijn droom illustreerde via een zeilboot zijn vrije tijd. Een tweede kwart had hij voor zijn bedrijf ingevuld, en het derde kwart voor zelfontwikkeling.

En het vierde kwart? Deze had hij gevuld om te besteden aan degene in zijn familie die het moeilijk hadden. Mooie droom toch? Als iedereen een kwart van zijn tijd zou besteden aan anderen helpen zou de wereld volgens mij een behoorlijk mooiere plek zijn.

Ook aan de slag met je dromen?

Wil je jouw droom ook op papier zetten? Download het gratis Dromenvanger Canvas!

Gratis Dromenvanger Canvas

VISIE

Met het gratis Dromenvanger Canvas kun je de Global Goals structureel embedden in je dagelijkse bedrijfsvoering

GRATIS DOWNLOADEN

In totaal zijn er 17 Global Goals

Leen Zevenbergen WVDO Congres in Beeld.jpg

Ondernemers in ontwikkelingslanden steunen?

Kom in contact met en leer van andere bedrijvenambassadeurs en geef een kickstart aan ondernemers uit ontwikkelingslanden.

KOM IN ACTIE!

Andere artikelen van Raoul

Raoul schrijft vaker over duurzaam ondernemen. Bekijk hier zijn andere artikelen en interviews.

Luister het interview van Raoul met Leen Zevenbergen

2018-03-20T17:51:55+00:00

Laat een reactie achter