De sleutel naar al het succes?

Global Goal nummer 16

Goal nummer 16 Vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties. Naar mijn idee één van de sleuteldoelen. Maar schijnbaar ook één van de moeilijkste. Hoe is Global Goal nummer 16 toepasbaar binnen je bedrijfsvoering?

Impact van het bedrijfsleven

Wij zeggen altijd dat alle Global Goals gelijk aan elkaar zijn. ‘Cherry picking’ is er niet bij, want wanneer dat wordt gedaan, dan worden de doelen niet behaald. Zo is bijvoorbeeld Global Goal nummer 4 Kwaliteitsonderwijs niet belangrijker dan laten we zeggen Global Goal nummer 17 Samenwerking voor de doelen.  Maar als we alle doelen eens onder een vergrootglas leggen, dan zie je dat sommige doelen ‘makkelijker’ te implementeren zijn in je bedrijfsvoering dan andere doelen. Minister van Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen sprak op het High-Level Political Forum 2017 in New York over de impact die het bedrijfsleven kan hebben op het behalen van de Global Goals. Bedrijven kunnen echt wat bijdragen aan het behalen van de doelen. Daarom vinden wij het belangrijk dat ondernemers de tools krijgen aangeboden om de Global Goals in hun bedrijfsvoering implementeren.Wil jij je al meteen inschrijven voor onze Dromenvanger waarin jij leert hoe je de Global Goals toepast binnen je bedrijfsvoering? Schrijf je dan via deze link gratis in.

Vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties

Eén van de ‘moeilijkere’ doelen – maar naar mijn idee één van de sleuteldoelen – is Goal nummer 16 Vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties. Het klinkt super vaag, vind je niet? En hoe kun je dit überhaupt in je bedrijfsvoering implementeren? Het klinkt enorm politiek geladen en het ziet er niet naar uit dat het belangrijk is voor jouw bedrijf. Maar, in deze blog probeer ik enkele concrete tips te geven zodat je dit doel wel degelijk toe kunt voegen in je bedrijfsvoering.

Eerst zal ik een korte beschrijving geven waarom het zo belangrijk is om vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties te hebben om je te helpen om de relevantie van dit doel in te zien.

Het klinkt logisch. Wanneer er een conflict of laten we zeggen een epidemie in een land heerst, is het land zichzelf niet aan het ontwikkelen. In de onderstaande voorbeelden vind je enkele statistieken over de gevolgen van een conflict of epidemie. Maar denk er daarbij ook aan dat dit maar enkele gevolgen zijn. Er zijn er natuurlijk veel meer.

  • Meer dan 1,5 miljard mensen leven in landen die met een conflict te maken hebben (dit zijn ongeveer 1 op de 4,5 mensen). Mensen in deze landen hebben drie keer zoveel kans om ondervoed te zijn en beïnvloeden de toename van kindersterfte
  • In 2011 konden 28,5 miljoen kinderen niet naar school omdat er een conflict in hun land gaande was. Een UNICEF rapport kaart aan dat 13 miljoen kinderen in het Midden Oosten niet naar school kunnen door een conflict
  • De uitbraak van Ebola in West-Afrika is een van de voorbeelden dat door de afwezigheid van sterke instituties een epidemie zich enorm kan ontwikkelen

Deze drie voorbeelden laten zien dat vrede en sterke instituties enorm belangrijk zijn. Misschien wel belangrijker dan je zou denken. En het heeft ook nog eens een enorm effect op de andere Global Goals. Zo heeft voorbeeld Global Goal 1 een impact op Global Goal nummer 2 Geen honger. En bedenk bij de andere voorbeelden ook maar een paar Global Goals die hierdoor worden geraakt.

Wat kan ik dan doen?

Ik hoor je denken. ‘Ja, het is echt heel erg dat deze dingen gebeuren. Maar wat zou ik in hemelsnaam kunnen doen om dit te stoppen?’ Nou, misschien is het antwoord dat ik ga geven niet bevredigend. We kunnen het niet zelf oplossen. Anders zouden we allemaal de Nobelprijs voor de Vrede winnen. Er zijn simpelweg gewoon te veel factoren om oorlog, ziektes en andere onrechtvaardige zaken te stoppen. Maar er zijn ook gewoon te veel mensen met onvoorspelbaar gedrag om al deze problemen te stoppen.

Tips

Waar heb jij geld?

Maar we kunnen wel iets doen. Ik hoop je met deze tips aan het denken te zetten over wat dat dan is, wat je zou kunnen doen. Dus laten we beginnen met de eerste. Denk eens aan het feit wat jouw bank of verzekeringsmaatschappij met jouw geld doet. De website: eerlijkegeldwijzer.nl doet elk jaar onderzoek naar hoe banken en verzekeringsmaatschappijen moet jouw geld omgaan en waar ze dit in investeren. Zo krijgt elke bank een score op bijvoorbeeld ‘Hoe scoort jouw bank op wapens?’ of ‘Hoe scoort deze verzekeringsmaatschappij op mensenrechten?’. Je kan zo zien hoe jouw bank of verzekeringsmaatschappij scoort. Ben je niet tevreden wat ze met jouw geld doen? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om naar een andere partij over te stappen die wel bovenin meedraait.

Gedeelde normen en waarden

Toen ik hierboven een poging deed om de relevantie van vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties op een internationaal niveau uit te leggen, dacht je misschien ook ‘en wat kan ik hier nou aan doen binnen mijn bedrijf?’. Het is zeker mogelijk om dit zelf naar je eigen bedrijf door te trekken. Een conflict in een bedrijf is net zoals een conflict in een land niet goed voor jouw omgeving. Probeer dus in jouw bedrijf een vredige en rechtvaardige omgeving te creëren voor jouw werknemers. Het is namelijk erg belangrijk dat jouw werknemers zich veilig voelen en het idee hebben dat er bepaalde normen en waarden gehanteerd worden die belangrijk voor hen zijn. Je kan bijvoorbeeld meetings organiseren waarbij je hierover met elkaar aan de slag gaat, of een personeelshandboek opstellen waarin deze richtlijnen worden uitgelegd. Echter, het is ook van belang dat dit wordt gecontroleerd en waar nodig aangepast. Zo kun je dus met je bedrijf een sterke institutie worden.

En naar mijn mening dragen jouw werknemers deze normen en waarden – die zij meekrijgen vanuit hun werkomgeving – ook weer uit naar hun eigen privé omgeving. Het is misschien maar een kleine stap, maar wanneer iedereen de ideeën over vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties belangrijk gaat maken voor zichzelf, is het een katalysator om de andere Global Goals ook te gaan halen!

Meer lezen over de Global Goals?

Wil je nog meer lezen van mij of van andere Global Goals experts? Lees dan bijvoorbeeld ook eens mijn whitepaper over de historische context van de Global Goals, de blog van Floris van der Sman over Global Goal 12 of de blog ‘Wat kun je als ondernemer nu doen aan de Global Goals?’ van Raoul Wijnberg.

Wil jij misschien ook tips delen over hoe je als ondernemer met de Global Goals aan de slag kan gaan of heb jij zelf een heel inspirerend verhaal? Vertel het ons in de Ondernemers voor Ondernemers community!

Rik Reuvekamp

Wil je meteen aan de slag met de Global Goals? Vraag een gratis adviesgesprek aan!

VISIE

Met het gratis Dromenvanger Canvas kun je de Global Goals structureel embedden in je dagelijkse bedrijfsvoering

GRATIS DOWNLOADEN

Global Goal 16: Vrede, rechtvaardigheid en sterke instituties

Leen Zevenbergen WVDO Congres in Beeld.jpg
Geen honger

#16 Vrede

Ondernemers in ontwikkelingslanden steunen?

Kom in contact met en leer van andere bedrijvenambassadeurs en geef een kickstart aan ondernemers uit ontwikkelingslanden.

KOM IN ACTIE!
2018-03-20T17:46:32+00:00

Laat een reactie achter