Janet uit Uganda

janet-uit-uganda

Ik woon in het dorp Atidu in Uganda, ben 52 jaar en heb 5 kinderen. Koffie verbouw ik al 15 jaar. Voordat ik training kreeg van Oxfam Novib en hun lokale partner Send a Cow verkocht ik mijn koffie voornamelijk over de grens in Congo tegen elke aannemelijke prijs. Sinds 2010 ben ik voorzitter van de Pulaka vrouwengroep.

Met deze groep van koffieboeren hebben we de handen ineen geslagen en zijn we onze koffie gezamenlijk gaan verkopen. Dankzij microkrediet en training in andere landbouwmethoden hebben we nieuwe technieken geleerd. Hierdoor is onze opbrengst het eerste jaar al gestegen met 17 ton Arabica koffie. Inmiddels zijn we zover gekomen dat we ook meer speciale en goede kwaliteit koffie kunnen telen waardoor we met betere prijzen kunnen concurreren op de internationale markt. Dankzij de steun van Oxfam Novib kan ik inmiddels mijn 3 kinderen naar het voortgezet onderwijs sturen, en spaar ik voor het schoolgeld van de Universiteit. Inmiddels heb ik 3 hectare landbouwgrond en eet ik 3 maaltijden per dag. Mijn huis heeft zonne-energie en om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken plant ik bomen. In de toekomst wil ik graag een eigen winkel bouwen aan de kant van de weg. Starten als ondernemer.

U weet het waarschijnlijk nog als de dag van gisteren dat u deze belangrijke stap zette. Voor ondernemers in ontwikkelingslanden is deze stap nog groter en nog veel bepalender voor de rest van hun leven. Ondernemen daar betekent niet alleen overleven, maar vooral bouwen aan een meer duurzame toekomst voor henzelf, hun families, hun dorpen.

2017-06-09T10:22:45+00:00

Laat een reactie achter