Leg de verbinding met andere ondernemers en blijf groeien

Je hebt in de vorige stappen je dromen gevisualiseerd, bepaald wat er moet veranderen om daar te komen en een stappenplan gemaakt. Misschien heb je zelfs al de eerste actiepunten ondernomen. Geweldig! In deze laatste stap van de Dromenvanger Ecadamy van Iedereen Ondernemen leg je de verbinding met andere ondernemers. In je eigen omgeving, maar ook in compleet andere culturen. Zo leer je meer over elkaars dromen.

Misschien heb je in de vorige stappen al contact gelegd met andere ondernemers uit je omgeving. Zo niet, dan moedigen wij van Iedereen Ondernemen je aan om dat alsnog te doen. Spreek regelmatig met hen af en bespreek dan in hoeverre je je doelen als ondernemer hebt gehaald, en welke tegenslagen je misschien bent tegengekomen.
Ook al zitten jullie in een hele andere branche, je kunt elkaar toch helpen en inspireren. Elke ondernemer heeft te maken met zijn eigen gezin en vriendenkring, een netwerk opbouwen, klanten, medewerkers, leveranciers, kredietverstrekkers en officiële instanties. Steeds meer ondernemers willen ook heel bewust meer betekenen voor hun omgeving. Daar kun je elkaar bij ondersteunen. Misschien kun je ondernemers in je omgeving inspireren om ook hun dromen in een dromenvanger te tekenen, en hier samen aan werken.

Inspiratie

Bekijk, als je dat nog niet hebt gedaan, de filmpjes op iedereenondernemen.nl en lees de verhalen van ondernemers in ontwikkelingslanden. Als je ondernemers ziet die hun bedrijf opbouwen in veel moeilijkere omstandigheden dan in Nederland, kan dat niet anders dan inspirerend zijn voor je eigen pad.

Ondernemer Ruud van den Boogaart, ondernemer bij Maan concept en creatie, bezocht bijvoorbeeld ondernemers in Afrika. Hij besefte dat dat ook ondernemers hier vooral behoefte hebben aan een goed netwerk, eigenlijk net als in Nederland Hij is lid van het Ondernemers voor Ondernemers-netwerk, en ondersteunt zo collega’s in ontwikkelingslanden. ”Het voelt goed om je kennis zo in te zetten,” vertelt Ruud. “En het verruimt je blik en je kijk op de wereld. Die inspiratie komt mij weer goed van pas in mijn vakgebied.”

Netwerk

Zorg ook dat je tijd besteedt aan het vergroten van je netwerk. Ga naar ondernemersbijeenkomsten, houd je sociale media goed bij en zoek contact met ondernemers die misschien al hebben bereikt waar jij van droomt. Zij kunnen je helpen, en inspireren om ook jouw dromen waar te maken. Via LinkedIn kom je makkelijk in contact met andere ondernemers. Ook bijvoorbeeld je boekhouder heeft een groot netwerk en kan je misschien in contact brengen met iemand die op zakelijk gebied al dingen heeft bereikt waar
jij nog aan wilt werken.

En wil jij een inspirerend internationaal netwerk opdoen? Wordt dan lid van het Ondernemers voor Ondernemers-netwerk van Oxfam. Zo kun jij je kennis en ervaring delen met ondernemers in Afrika en Azië. Ook kun je hen helpen met een microkrediet. Dat is pas maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook kom je zo in contact met andere mkb-ondernemers die lid zijn van het netwerk.

Groei

Is groeien met je bedrijf een van jouw doelen? Je dromenvanger helpt je groei te realiseren. Voor groei heb je nodig:

  • Een goed plan;
  • Structuur;
  • Geld.

Als het goed is heb je al een goed plan: de visie in je dromenvanger. Je ziet waar je wil groeien (klanten, omzet, aangeboden diensten, personeel) en wat er binnen jouw bedrijf moet veranderen om daar te komen.

De dromenvanger biedt je ook de structuur. Je hebt immers je visie helder in beeld, weet wanneer je op welk punt wil zijn en welke mijlpalen je wil bereiken. Je hebt je mijlpalen zo geformuleerd, dat het behapbare stappen zijn, waar je rustig een voor een aan kunt werken.

Als je dit nu ook nog helder weet te verwoorden, moet het mogelijk zijn om krediet te krijgen om deze groei te financieren. Als de bank niet mee wil werken, zijn er nog verschillende andere mogelijkheden: crowdfunding, private investeerders of een microkrediet. Het enige wat je nodig hebt, is dat anderen ook in jouw droom gaan geloven. Je dromenvanger zal je helpen om hen daarvoor over te halen.

Hoe ver ben ik?

Als ondernemer heb je het al druk genoeg. Met de Dromenvanger methode helpen we je daarom stapsgewijs om je dromen te realiseren. Bekijk hieronder bij welke stap je nu bent en welke stappen we nog gaan zetten. Bovendien kun je via dit overzicht altijd terug navigeren naar de stappen, die je reeds gezet hebt.

Ik wil ook meehelpen de dromen van ondernemers in ontwikkelingslanden te realiseren.

Vertel me meer over het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk.

  • Bv. 0612345678
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Waarom mijn telefoonnummer? Door je telefoonnummer hier achter te laten, geef je toestemming om gebeld te worden met de vraag of je tevreden bent over de cursus en interesse hebt in meer informatie over het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk.

Ondernemers in ontwikkelingslanden steunen?

Kom in contact met en leer van andere bedrijvenambassadeurs en geef een kickstart aan ondernemers uit ontwikkelingslanden.

KOM IN ACTIE!

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Oxfam Novib logo
MKB Servicedesk logo
De Zaak logo
2017-07-19T15:04:39+00:00

Laat een reactie achter