Sacha de Boer in Zimbabwe

Goede zaden zijn van levensbelang voor boeren in ontwikkelingslanden. Fotografe Sacha de Boer reisde begin maart naar Zimbabwe. Ze bezocht onder meer de Farmer Field Schools en zadenbanken, waar boeren hun kennis kunnen delen over zaden.

Oxfam Novib steunt gemeenschappen in ontwikkelingslanden in het kweken, bewaren en verbeteren van hun eigen zaaigoed. Dit zaaigoed is van de mensen zelf. Deze goede zaden zijn bestand tegen de veranderende klimaatomstandigheden en zijn cruciaal zijn voor het voortbestaan van arme boeren.

Zaadverdeling
De invloed van grote zaadverdelingsbedrijven op onze wereldwijde voedselproductie is groot. Deze grote bedrijven verkopen namelijk de zogenoemde hybride zaden. Zaden die zo zijn gemodificeerd dat boeren ieder jaar weer opnieuw zaden moet kopen. En waarbij het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest onontbeerlijk is. Meer over hybride zaden en andere wereldproblemen waar je echt niet meer omheen kunt, lees je de cursus: Wakker worden!

Acces to Seeds Index
De recent gelanceerde website Access to Seeds Index vergelijkt en rangschikt zaadbedrijven op hun inspanningen om de toegang tot goede zaden voor boeren in ontwikkelingslanden te verbeteren. Daarbij bekijkt de Index ook de rol van de zaadindustrie bij het vergroten van de productiviteit van kleine boeren.

Graanschuur
Sascha de Boer was in Zimbabwe, voorheen altijd de graanschuur van Afrika. Nu is het land afhankelijk van voedselhulp. Het zadenproject van Oxfam Novib helpt Zimbabwaanse boeren, veelal vrouwelijke boeren, met het kweken van sterke zaden. Vanaf mei 2016 is de foto-expositie van Sacha de Boer te zien in meerdere steden en op enkele festivals in Nederland.

2017-05-12T10:25:10+00:00

Laat een reactie achter