Maak kennis met de Dromenvangermethode!

Je bent een ondernemer en droomt over de toekomst. De dagelijkse beslommeringen van het bedrijf vragen al je aandacht. Het kost moeite om privé en werk in balans te houden. Je dromen vervagen, het werk gaat door. De Dromenvangermethode helpt bij het visualiseren en waarmaken van je dromen.

Werk maken van dromen

De Dromenvangermethode is ontwikkeld door Oxfam Novib en helpt inmiddels al vele mensen in Afrika en Azië die droomden van hun eigen bedrijf. Thies Reemer is programmaleider gendergelijkheid en economische ontwikkeling bij Oxfam Novib, en een van de grondleggers van de Dromenvangermethode. Hij legt uit hoe de methode werkt en waarom jij er als Nederlandse ondernemer profijt van kan hebben.

Wat is de kracht van de Dromenvangermethode?

Thies Reemer: “Het visualiseren. Het tekenen van je toekomst spreekt iets anders aan in je hersenen dan wanneer je een droom alleen uitspreekt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat wanneer je een droom tekent, je je creativiteit aanspreekt. Je komt op betere ideeën en bent innovatiever. Wij verbergen ons achter woorden, maar als je je droom niet kunt tekenen, kun je hem ook nooit waarmaken.”

“Bovendien gaat deze methode niet alleen over de business. Je kijkt naar de harde feiten, maar ook naar het sociale aspect. Je kijkt naar je eigen leven en naar je onderneming. De Dromenvangermethode vraagt je na te denken over sociale zaken, zoals je rol in het gezin. Haal jij bijvoorbeeld de kinderen van school? Dan heeft dit effect op je bedrijf. Privé en werk zijn veel meer verweven dan je denkt.”

Waarom is de Dromenvangermethode ook interessant voor Nederlandse ondernemers?

Nederlandse ondernemers hebben behoefte aan intervisie en verdieping. Leg je bijvoorbeeld je bedrijf onder de loep aan de hand van het Business Model Canvas, dan trek je privé en werk uit elkaar. Je vergeet waarvoor je het doet en bent op een gegeven moment alleen nog maar aan het werk. De Dromenvangermethode brengt verdieping. Je koppelt je onderneming aan je eigen levensdoelen én aan de dromen van andere mensen in compleet andere culturen.
De Dromenvangermethode vraagt je niet alleen harde feiten te benoemen. Je denkt ook na over sociale zaken, zoals de rol in het gezin. Haal jij bijvoorbeeld de kinderen van school? Dan heeft dit effect op je bedrijf. Privé en werk zijn veel meer verweven dan je denkt.

Waar komt de methode vandaan?

De meeste economische programma’s voor mensen in ontwikkelingslanden gaan over markttoegang, landbouwtechnologie en landbouwsystemen. Zelden wordt er gesproken over gendergelijkheid en sociale relaties. Terwijl veel problemen hier beginnen. In Afrika en Azië doen vrouwen vaak het meeste werk, maar de man beslist waar het geld naar toe gaat. Vrouwen hebben geen eigen land, maar moeten het wel bewerken.
De Dromenvangermethode wordt in ontwikkelingslanden ingezet, om verandering teweeg te brengen in de man-vrouwverhoudingen binnen het gezin. Veranderen de ideeën hierover, dan krijgen familiebedrijfjes een sterkere basis voor de toekomst. Daarnaast maakt de methode zichtbaar hoe groot afhankelijkheid is van de productieketen en de (lokale) overheden. Zo kunnen families hun plannen aanpassen en effectiever aan hun dromen werken.
Verandering begint bij mensen. Cultuur is niet statisch, het verandert continu. Als je niets in cultuur en in sociale verhoudingen verandert, hebben ontwikkelingsprogramma’s veel minder effect.

Hoe pakt Oxfam dat aan?

“Samen met lokale organisaties (ngo’s) gaan wij naar de dorpen toe. We geven mensen de middelen om hun droom, hun toekomst, te visualiseren en te tekenen. We helpen ze daarbij en doen dit in stappen. In ontwikkelingslanden gaat die droom vaak niet verder dan een jaar. Vooral in een crisistoestand kijk je niet te ver vooruit. Dan denk je soms alleen aan morgen.”

Bekijk het interview met Onno Smit van Oxfam Novib, waarin hij o.a. vertelt hoe hij middels Iedereen Ondernemen ondernemers wilt inspireren te blijven werken aan hun droom.

Hoe kom je van droom naar doel?

We beginnen op individueel niveau en kijken naar iemands droom voor de toekomst. Een scherper droombeeld inspireert mensen om door te zetten. Ook als ze struikelen over de stenen op de weg van hun huidige situatie naar de toekomst.
Vervolgens verbinden we het droombeeld, de visie, aan de huidige situatie. We schetsen de mogelijkheden en belemmeringen en plaatsen mijlpalen, die we gedurende het programma goed in de gaten houden.
Wanneer je in ontwikkelingslanden naar de mogelijkheden en belemmeringen vraagt, worden de man-vrouwverhoudingen ineens heel duidelijk. Wij geloven dat ieder gezinslid eigen rechten heeft. Met de Dromenvangermethode helpen we gezinnen hun rechten in harmonie te krijgen.
Zo werkt de methode ook in veel andere situaties. Op coöperatieniveau bijvoorbeeld, bij boeren. De methode helpt hen om gezamenlijk tot een doel te komen. Machtssituaties veranderen en boeren staan sterker bij het onderhandelen over marktprijzen.
Om jouw dromen te realiseren, moet je weten waar je nu staat en waar je naartoe wil, zakelijk en privé. Het begint bij deze visie. In stap 3 gaan we hiermee verder en begin je met het tekenen van jouw dromenvanger.
Bekijk hieronder vast hoe de tekening er uiteindelijk ongeveer uit gaat zien en welke onderwerpen we allemaal gaan behandelen.

Dromenvanger

Hoe ver ben ik?

Als ondernemer heb je het al druk genoeg. Met de Dromenvanger methode helpen we je daarom stapsgewijs je dromen realiseren. Bekijk hieronder bij welke stap je nu bent en welke stappen we nog gaan zetten. Heb je de smaak na het lezen van dit artikel direct te pakken? Klik dan gerust alvast door naar de vervolgstappen!

Deze website is mede mogelijk gemaakt door:

Oxfam Novib logo
MKB Servicedesk logo
De Zaak logo
2017-06-09T10:22:53+00:00

Eén reactie

  1. Ellie van Beek 15 december 2016 om 13:15 - Antwoorden

    Bijzonder mooi en effectief is dus al gebleken! Vooral mooi dat t fundament met deze dromenvang-aanpak ligt in de ontwikkelingslanden (die by the way vaak verder ontwikkeld zijn dan wij hier in de zogenaamde westerse ‘ontwikkelde’ wereld. Goed voorbeeld doet volgen!
    Fijn om de leerling te zijn voor de verfijning & verdieping van mijn bedrijf. Ont-wikkelen stopt immers nooit! ;))

Laat een reactie achter