Van plunderaar naar Amerika’s groenste CEO

En de zakelijke logica van duurzaamheid

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Ondernemers voor Ondernemers netwerk van Oxfam Novib kwamen 100 ondernemers bij elkaar om te praten over het maken van een leefbaardere wereld in 2030.

Ontwikkelingen

Regelmatig schrijf ik met kritische noot over de voortgang van het halen van de Sustainable Development Goals. In het rapport dat MVO Nederland vorige week publiceerde staat dat Nederland het goed doet, omdat ze op de 4e plek van de wereld staat in bijdragen aan de SDG’s. Maar als je internationaal even uitzoomt en beseft dat van de 7,5 miljard mensen ten minste 4,5 miljard mensen geen idee heeft wat de doelstellingen inhouden, wordt het op zijn zachtst gezegd een lastige klus.

Niet dat er weinig bereikt is. Nadat de Verenigde Naties in 2000 de millennium Development Goals had opgesteld is er flink wat gebeurd. Enkele ontwikkelingen:

  • 43 miljoen meer kinderen zijn naar school gegaan;
  • Het aantal HIV infecties is met 40 procent gedaald;
  • Meer dan een miljard mensen hebben schoon drinkwater;
  • Extreme armoede is gehalveerd.

Half werk

‘Geen half werk’ zou je bij deze voorbeelden kunnen denken. Maar eigenlijk is dat precies wat het is: half werk. Wat zou er gebeuren als Usain Bolt zou stoppen op de 50 meterlijn? Of als Armstrong, Collins en Aldrin in 1969 hadden bedacht dat 110 hartslagen per minuut wel even genoeg was en ze liever weer een rechtsomkeer maakten?

Dat was de gedachte waarmee Marie-Julie Alberda (Oxfam Novib) de ruim 100 aanwezige ondernemers na een warm welkom mee op scherp stelde. En wat dit filmpje goed illustreert:

Mensen die durven door te zetten

Als we de Global Goals echt willen realiseren, zullen er mensen op moeten staan die groot durven te dromen. En die durven door te zetten. En durven te veranderen. Een van die ondernemers voor wie de toepassing van de Global Goals als een vanzelfsprekendheid geldt was de eerste spreker, Leen Zevenbergen.

Ik heb Leen al eerder mogen interviewen en wist dus al dat hij vindt dat je als onderneming simpelweg geen toekomst hebt als je niet iets bijdraagt. Hij draait er niet om heen en geeft aan dat:

  • Je bedrijf over een tijdje simpelweg geen bestaansrecht meer heeft als je niet duurzaam opereert;
  • De nieuwe generaties niet meer voor en met je willen werken als je niet duurzaam opereert;

Hij raadt de 70 procent van de beroepsbevolking die zijn/haar werk niet leuk vindt aan direct te stoppen en iets anders te gaan doen. En aandacht te geven aan de vraag ‘Wie of wat inspireert jou?’ Denk hier eens goed over na. Het is een lastigere vraag dan je in eerste instantie denkt.

Van plunderaar naar Amerika’s groenste CEO

Na enkele voorbeelden uit de zaal droeg Leen zelf een voorbeeld aan: Ondernemer Ray Anderson. Ray produceerde in Amerika tapijttegels voor de zakelijke en institutionele markten en las op zijn vakantie het boek ‘ecologisch handelen’ van Paul Hawken. Hij voelde zich direct een plunderaar van de wereld en besloot van de ene op de andere dag dat hij het volledig anders wilde doen.

Ray heeft het roer behoorlijk weten te keren en maakt zich hard voor oplossingen tegen de ‘grootste schuldigen van de mishandeling van de aarde en de daaruit voortvloeiende achteruitgang van de biosfeer’: de zakenwereld en de industrie.

In plaats van heftig vervuilen wilde hij met zijn bedrijf Interface de volledige zakenwereld naar een duurzame wereld leiden. “Als Hawken gelijk heeft”, zo dacht hij, “en de zakenwereld en de industrie het voortouw moeten nemen, wie zal dan de zakenwereld en de industrie leiden?” Hij wilde zijn olie-intensieve bedrijf zo exploiteren dat hij alleen van de aarde neemt wat snel en natuurlijk door de aarde vernieuwd kan worden, zonder een druppel olie. En zonder de biosfeer schade te berokkenen: niets wegnemen en geen schade veroorzaken.

Zo is hij van ‘plunderaar’ in ‘herstellend plunderaar’ veranderd. Dat doe je natuurlijk niet van de een op de andere dag, maar door net zo groot te dromen als Ray kun je een heel eind komen. Ray deed er zelf 20 jaar over om zijn bedrijf volledig duurzaam te kunnen noemen.

Groot dromen

En groot dromen was precies wat we daarna hebben gedaan. Het was de eer aan mezelf en Willem Overbosch om de aanwezigen daarmee te helpen tijdens de Dromenvanger Workshop.

Tijdens deze workshop daagden we de aanwezigen uit om 5 jaar vooruit te dromen. En hielpen we hen daarna om via backplanning ervoor te zorgen dat alles wat ze op dagelijkse basis doen, bijdraagt aan die grotere droom.

Want in 5 jaar kun je een hoop bereiken. Zo lukte het ook ‘plunderaar’ Ray om 5 jaar na het lezen van het boek dat zijn ogen opende, door Fortune magazine als Amerika’s groenste CEO uitgeroepen te worden. En ook in Nederland vindt sinds 2011 jaarlijks een heuse Ray Anderson-lezing plaats voor deze MVO-pionier.

Benieuwd hoe het er bij onze workshop aan toe ging? Dat lees je in deze blog.

VISIE

Met het gratis Dromenvanger Canvas kun je de Global Goals structureel embedden in je dagelijkse bedrijfsvoering

GRATIS DOWNLOADEN

In totaal zijn er 17 Global Goals

Leen Zevenbergen WVDO Congres in Beeld.jpg

Ondernemers in ontwikkelingslanden steunen?

Kom in contact met en leer van andere bedrijvenambassadeurs en geef een kickstart aan ondernemers uit ontwikkelingslanden.

KOM IN ACTIE!

Andere artikelen van Raoul

Raoul schrijft vaker over duurzaam ondernemen. Bekijk hier zijn andere artikelen en interviews.

Luister het interview van Raoul met Leen Zevenbergen

2018-03-20T17:53:21+00:00

Laat een reactie achter